Personeelsmanagement bij grotere bedrijven

En hoe gaat dat personeelsmanagement in zijn werk bij die grotere bedrijven? De afstand tussen sommige werknemers is veel groter, wordt er dan geen belang gehecht aan het actualiseren van een deftig personeelsbeleid?

HR als vertrouwens- en tussenpersoon

grote bedrijven HR

Het komt bij grootschalige ondernemingen vaker voor dat een HR-manager als tussenpersoon dient. Hij behartigt de belangen van de medewerkers, rekening houdend met de visie van de manager(s). De relatie tussen manager en medewerker is dus op deze manier in principe wel oppervlakkiger. Maar dat betekent niet dat er geen aandacht wordt geschonken aan een optimale werknemerstevredenheid.

Top Employers certificaat

In België kan je als bedrijf een ‘Top Employers’ certificaat bemachtigen. Dit keurmerk is een soort van erkenning dat bedrijven toegekend krijgen indien zij de beste voorwaarden geven aan hun werknemers! En wees maar zeker dat niet zomaar elk ‘werknemersvriendelijk’ bedrijf in 1-2-3 zo’n certificaat kunnen verkrijgen. Nee, bij het onderzoek dat vooraf gaat aan de officiële bevestiging of een bedrijf al dan niet in aanmerking komt, worden een aantal zaken grondig onder de loep genomen. Zo wordt er eerst gekeken naar de algemene arbeidsvoorwaarden. Daarna volgt een grondige evaluatie van de ontwikkelingsmogelijkheden. Een aantal criteria worden daarbij wel in achting genomen: cultuurmanagement, training- en ontwikkelingsmogelijkheden, carrièremogelijkheden en de algemene werkomstandigheden.

Innovatie of irritatie?

Nu, begrijp me niet verkeerd. Ik lijk wel te verkondigen alsof Human Resource Management uitsluitend en correct wordt toegepast bij kleine bedrijven. Maar dit moet je wel nuanceren. De kleine en middelgrote bedrijven die een deel van hun tijd spenderen aan een geoptimaliseerd personeelsbeleid zullen dit meestal wel goed doen. Maar doorgaans kan je stellen dat de kleinere bedrijven niet geïnteresseerd zijn in personeelsmanagement. Ze vinden dat het niet van toepassing is op hun organisatie. Want die is toch zo klein. Sterker nog, managers van KMO’s vinden dat een uitgestippeld personeelsbeleid geen enkele toegevoegde waarde heeft. Het bestaan van dit ondernemingsaspect en het gevoel van gepusht te worden? Dat resulteert in irritatie. En dat is een spijtige zaak. Want elk bedrijf dat wil innoveren, geraakt een flinke stap verder wanneer het ook aan personeelsmanagement doet. Zelfs kleine ondernemingen plannen vaak heel erg mooi vooraf. Een schoolvoorbeeld is het snelgroeiende TB Shops uit Kontich. Met hun duidelijk gepland personeelsbeleid ondersteunen ze niet alleen hun groei maar ook de uitbouw van hun portfolio aan webwinkels in een periode waarin er binnen het bedrijf vaak weinig tijd is om hiermee bezig te zijn. Op voorhand plannen maakt dat acute tekorten op vlak van personeel zo kunnen vermeden worden en groei dus een meer “gezonde” curve kan aanhouden.