Personeelsmanagement bij kleine bedrijven

Kleine en middelgrote ondernemingen– oftewel KMO’s – zijn mee de draaiende motor van een succesvolle economie. Dat weet iedereen. Maar opdat zo’n kleiner bedrijf algemeen succes kan boeken, dient het een gefundeerd personeelsbeleid toe te passen.

Meer dan HR tools

personeelsmanagement kmos

De meeste bedrijven gaan ervanuit dat een degelijk personeelsbeleid onlosmakelijk verbonden is aan de juiste HR instrumenten en diverse tools. Dit is niet per se dé sleutel tot succes. Hoewel dergelijke HR software en allerlei courante HR systemen bijdragen tot een efficiënter beheer – van zowel personeelsdienst als overkoepelende organisatie – gaat consistent personeelsmanagement wel wat verder. Heel wat verder, zo blijkt. Het helpen van personeel bij Work-Life-Balance bijvoorbeeld, of   

Hoe human resource management implementeren bij kleine bedrijven?

Onderzoek wees uit dat elk goed human resources beleid geheel wordt afgestemd op de algemene strategie van het bedrijf. De doelen van de organisatie, zeg maar. Want hoe kan je jouw personeel de juiste richting in sturen als je geen flauw benul hebt van wat de eindbestemming is? Daarnaast is de consistente toepassing van het personeelsbeleid in de praktijk van groot belang. En dat is iets wat van beide partijen moet komen: zowel personeel als bedrijfsleider.

Er zijn heel wat professionele tools op de markt zoals gespecialiseerde jobboards, time monitoring software etc – maar in kleine ondernemingen wordt toch vaak “interpersoonlijk” gewerkt met een focus op persoonlijke relaties en intelligent ondernemen.

Bedrijfsfilosofie

In kleinere ondernemingen is de sfeer veel vriendschappelijker in vergelijking met de grote multinationals. Sommigen vinden dan ook dat het bewerkstelligen van efficiënt personeelsmanagement veel gemakkelijker is voor die kleine bedrijven. Zo’n organisatie functioneert meer als samenhangend geheel, terwijl bij grotere bedrijven het management vaak geen idee heeft wie persoon X is. Maar het feit dat personeel bij kleine ondernemingen veelvuldig in contact komt met elkaar, is niet uitsluitend een voordeel. Want als er strubbelingen plaatsvinden, zal elk misverstand afbraak doen aan het ooit zo stabiele personeelsmanagement.